Turistično društvo Kras - Dutovlje
sobota, 25. maj 2019
Domov arrow Novice arrow Zadnje novice arrow napovednik za april 2015
TERANOVA KROŽNA POT
9. avgusta 2013 odprta 7 km krožna pot, ki vodi po Dutovljah in okolici ima 26 označenih oglednih točk. Pot je označena, za skupine možnost vodenja z lokalnim turističnim vodnikom.


Več informacij je na spletni strani TERANOVE KROŽNE POTI.


POVEZAVA:
http://dutovlje.net/teranovapot

ŠTEVEC OBISKA
TD Kras

Dutovlje

napovednik za april 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
sreda, 08. april 2015

V petek, 17. aprila ob 20. uri, bo v Bunčetovi domačiji nastopil mešani pevski zbor slovenskega kulturnega društva »Triglav« iz Splita. Zbor neguje slovensko ljudsko in umetno pesem, duhovno glasbo in zelo radi zapojejo dalmatinske pesmi. Ljubiteljsko druženje s pesmijo jih bogati, povezuje in razveseljuje, tako, da so spletli venček pesmi, ki jih poklanjajo obema domovinama.  So redni udeleženci revije Primorska poje in Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Nam bodo ta večer na koncertu poklonili 21 pesmi, tako slovenskih kot dalmatinskih. Vstop je prost.

 

V soboto, 18. aprila ob 20. uri, vabimo v Bunčetovo domačijo poleg članic in članov TD Kras vse predsednike vaških odborov vseh vasi v KS Dutovlje, predsednico in člane sveta KS Dutovlje, predsednike oziroma predstavnike  Razvojnega društva TRMUN Kreplje, Društva za šport, zabavo in sprostitev Skopo, Športno kulturno umetniškega društva in turizem Kopriva, vse vinarje iz KS, ki so na vinski cesti in seveda vse tiste, ki vas zanima izvedeti kaj več o »Prazniku terana in pršuta za leto 2015«. Konec marca 2015 je bilo ustanovljeno razvojno društvo »Kraševci za Kras«, ki ga vodi Svetozar Raspopović, tajnik je Sebastijan Štemberger. Društvo se bo na letošnjem občinskem razpisu za organizacijo praznika terana in pršuta potegovalo za pridobitev koncesije. Do sedaj je bilo izpeljanih  okrog 10 sestankov, ki so se jih udeležili predsedniki KS iz občin Sežana in Komen, predstavniki vinarjev, gostinci, razna društva, zamejci itd. Na enem od zadnjih  sestankov je bil prisoten tudi župan občine Sežana g. Davorin Terčon. Predstavili  so mu zamisli o dograditvi vsebine tega praznika, ki bi  moral postati praznik vseh Kraševcev.

Vsi udeleženci so podprli zamisli, vendar je ostalo še veliko nedorečenih idej in veliko vprašanj čaka odgovore, ki bodo na koncu prikazali celotno podobo največjega kraškega praznika. V novem društvu »Kraševci za Kras« so se zato odločili, da po vseh KS in večjih krajih v  občinah Sežana in Komen, po potrebi pa tudi v občinah Miren-Kostanjevca in Divača, čim prej izpeljejo obveščanje prebivalstva na transparenten in neposreden način z namenom, da prebivalcem predstavijo podobo praznika, načrte in vse kar je s tem povezano, od sodelovanja in kreiranja prireditve naprej. Zato ste  v soboto, 18. aprila ob 20. uri,  v Bunčetovo domačijo prav vsi krajani in krajanke KS Dutovlje toplo vabljeni.

 

V četrtek, 23. aprila ob 17. uri, s startom izpred Bunčetove domačije, organizirata TD Kras in Društvo upokojencev Sežana začetek brezplačnega tečaja nordijske hoje. Tečaj bo vodila Irena Jejčič, naša patronažna sestra iz Krepelj. K rekreaciji ste vabljeni vsi, ne samo upokojenci, saj je medgeneracijska različnost pogosto bolj zanimiva in uspešna tudi v druženju, kjer se živahnost sreča z modrostjo.

 

Istočasno želimo opozoriti še na meritve krvnega tlaka, sladkorja in po novem holesterola vsak prvi ponedeljek v mesecu med 09 in 10,30 uro v Bunčetovi domačiji, ki ga izvajajo prostovoljke Društva upokojencev Sežana.

 

Naj vas spomnimo še na 22. april, Dan Zemlje, da si vzamemo kakšno uro časa in očistimo morebitne  smeti iz svojih parcel in drugih kotičkov, da olepšamo okolje, kjer prebivamo in poskrbimo, da je okolica urejena. V lepoti čiste narave se potem tudi lepše počutimo.

 

Ob koncu meseca se bodo po vaseh postavljali prvomajski mlaji. Vabimo vaščane, da se dogodka udeležijo v čim večjem številu, saj predstavlja istočasno tudi  zabavo in druženje.

 

Majska obvestila bodo prišla na vaš dom malo pred 1. majem. Že sedaj vas  vabimo na tradicionalni prvo majski pohod na Volnik. Tudi v maju boste deležni kakšne prireditve, zato z lepim aprilskim pozdravom nasvidenje!

 
< Nazaj   Naprej >