Turistično društvo Kras - Dutovlje
ponedeljek, 21. januar 2019
Domov arrow Novice arrow Zadnje novice arrow dogodki v novembru
TERANOVA KROŽNA POT
9. avgusta 2013 odprta 7 km krožna pot, ki vodi po Dutovljah in okolici ima 26 označenih oglednih točk. Pot je označena, za skupine možnost vodenja z lokalnim turističnim vodnikom.


Več informacij je na spletni strani TERANOVE KROŽNE POTI.


POVEZAVA:
http://dutovlje.net/teranovapot

ŠTEVEC OBISKA
TD Kras

Dutovlje

dogodki v novembru PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
sreda, 31. oktober 2012

petek, 23. november 2012

Gost petkovega večera 23.11.2011 ob 19. uri bo gospod Miran Ipavec iz Kanala ob Soči. To je človek, ki je bil tudi že župan občine Kanal, govori veliko jezikov in zato ni nič čudnega, če je prepotoval veliko sveta in mest. Ampak vse prepotuje na avto stop. Do nastopa in predavanja v Dutovljah bo njegova kilometrina prepotovana na ta način tako dolga, da mu še malo manjka in bo 7 krat obkrožil svet. Samo mislimo si koliko doživetij, stikov, sklenjenih poznanj in prijateljstev, avantur in še marsičesa je doživel na teh poteh! In o tem nam bo spregovoril na tem petkovem večeru, ki bo zanj prvi tak pogovor, zato ga še posebej priporočamo mladim, ki veliko potujejo. Gospod Ipavec je bil gost že v studiih RTV Slovenija in deležen kar nekaj intervjujev in reportaž.

 

***********

Zamudili ste:

sobota, 17. november. 2012
 Ker bomo za Martinovo vsi nekaj počeli, nekateri tudi doma v okviru družin, smo se odločili, da skupno Martinovanje za nas in vas opravimo 
v soboto, 17.11.2011, ko bomo ob 13. uri 

sedli v avtobus na ''Placu'' v Dutovljah in se za 35 € po osebi odpeljali na bogato 

Martinovo večerjo z zabavo ob živi glasbi in neomejenem pitju vina v Podsabotin, na Turistično kmetijo Štanfel. 


Do večernega prihoda na kmetijo pa na poti sledi še kakšno lepo in prijetno presenečenje.

  

nedelja, 11. november 2012

 Na martinovo nedeljo, dne 11. 11. 2012 bomo organizirali blagoslov in pokušino vinletošnje letine. 

Dogajanje se bo pričelo ob 09.00 uri s pohodom od Bunčetove domačije v Skopo, ogled vasi in cerkve, postanek na Turistični kmetiji pri Živcovih in nato povratek v Dutovlje, kjer bo ob 12 uri blagoslov vin Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, Konzorcija  kraških proizvajalcev terana, Vinakrasa, Županovega vina in Dutovskega vina zbranega v sodčku TD Kras. Temu bo sledilo odprtje razstave stekleničenih vin, likerjev ter ostalih pijač Društva vinogradnikov, vinarjev Krasa ter članov Konzorcija. Razstava bo na ogled do sredine decembra. Svečanost bo spremljal kulturni program, ki mu  sledi druženje ob kozarcu vin, peki kostanja in zelju ali joti s klobaso, za kar bomo poskrbeli članice in člani TD Kras. 

 

V organizaciji TIC-a Dutovlje in Sežana ter v sodelovanju s TD Kras je stekel projekt, ki nosi ime 
VEČNI KRAS
,
kjer bo serija predavanj o Krasu.

 

Predavanja bodo redno enkrat mesečno in sicer vsak prvi petek v mesecu v okviru Petkovih večerov.

  petek, 9. novembra 2012

Prvo predavanje na temo KRAŠEVCI  IN NJIHOVA KULTURNA DEDIŠČINA MED TRADICIJO IN IZZIVI SODOBNE DRUŽBE,  bo v petek, 9. novembra, ob 19.00 uri.  Predavala bo prof. zgodovine in dr. etnoloških znanosti Jasna Fakin Bajec.  Kasneje bodo še tematike o suhozidih, biologiji, etnologiji in kulinariki. Vsako temo bo predaval priznan in uveljavljen strokovnjak s področja Krasa. 

    

nedelja, 18. november 2012

Ta dan je tretja nedelja v mesecu, čas, ko se odvija naš tradicionalni Sejem zelišč in dobrot Krasa.

Zaradi velikega zanimanja, bo tudi tokrat delavnica, ki je bila na sejmu prejšnji mesec. 

Delavnica »Izdelava domače kreme«

Mazila so prisotna v zeliščarstvu izredno dolgo, saj vsi poznamo prečudovito ognjičevo mazilo, brez katere domača lekarna ne sme biti. Na tokratni delavnici,  pa se bodo udeleženci naučili izdelave čisto prave domače kreme, sestavljene iz vodnega in oljnega dela. Pri tem se bo uporabilo 100% naravne emulgatorje. 

Klavdij Galen, starogrški zdravnik, pisec in filozof, je leta 165 odšel v Rim in postal osebni zdravnik cesarja Marka Avrelija. Učil se je na ranjenih gladiatorjih, truplih, bojiščih in tako pridobil gromozansko znanje. Izpopolnil je tudi delo Hipokrata, v zdravilstvo pa je uvedel nove snovi in kombinacije. Zdravila je izdeloval sam in po njem se imenuje tudi galenov laboratorij, kjer izdelujejo še dandanes zdravila enostavne izdelave. Je prvi, ki mu je uspelo narediti prvo kremo iz vodnega in oljnega dela. Izpopolnil je delo Hipokrata in bil strokovna avtoriteta do Paracelzija.

Na njegovih koreninah se bo tudi na naši delavnici izdelovalo povsem naravne, veganske in domače kreme, vodni in oljni del pa bomo vezali v emulzijo s pomočjo povsem naravnih emulgatorjev. 

Termini delavnice: 10.00-11.00, 11.30-12.30. (Zaradi kakovosti delavnice bo v enem terminu samo 10 prostih mest. V kolikor bo povpraševanje večje, bomo naknadno dodali še kakšen termin.)
Trajanje delavnice: 60 minut.
Zaradi logistike in dogovora za delavnico, v kateri bo po 10 ljudi, bo sprejemal prijave Brane KLOPČIČ.
Prijave na:   E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript  ali 040/635-653 (pon. - pet. od 9.00 do 17.00).
Cena delavnice: 10 € .
 

Teoretični del delavnice:
- vrste in lastnosti emulzij,
- naravni emulgatorji,
- matematika v aromakozmetiki.

Praktični del delavnice:
- izdelava galenove kreme po receptu Galena,

- izdelava sodobne kreme z naravnim emulgatorjem. 

 
< Nazaj   Naprej >