Turistično društvo Kras - Dutovlje
sobota, 25. maj 2019
Domov arrow Pregled vseh vsebin
TERANOVA KROŽNA POT
9. avgusta 2013 odprta 7 km krožna pot, ki vodi po Dutovljah in okolici ima 26 označenih oglednih točk. Pot je označena, za skupine možnost vodenja z lokalnim turističnim vodnikom.


Več informacij je na spletni strani TERANOVE KROŽNE POTI.


POVEZAVA:
http://dutovlje.net/teranovapot

ŠTEVEC OBISKA
TD Kras

Dutovlje

A blog of all section with no images
Napovednik za november 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
petek, 06. november 2015

Spoštovani!

Čas je, da se sredi jeseni v čudovitih barvah narave poveselimo in nazdravimo z novim vinom ter uživamo v vseh darovih, ki nam jih je dala narava. Obenem pa z glasbo počastimo in proslavimo obnovitev orgel v cerkvi Sv. Jurija v Dutovljah.

 

Poleg velikega Martinovanja na Krasu, ki bo v organizaciji TIC Sežana in TIC Štanjel potekalo na območju občin Sežana in Komen in kjer bomo sodelovali s ponudbo tudi mi, na Placu v Dutovljah v soboto, 7. novembra med 13. in 18. uro, smo samostojno pripravili še naslednje dogodke:

 

v V sredo, 11. novembra ob 18. uri, bo v Bunčetovi domačiji tradicionalno »Martinovanje z blagoslovom novega vina«, ki ga bo opravil naš župnik g. Bogdan Špacapan.

 

v V petek, 13. novembra ob 19. uri, bo v galeriji Bunčetove domačije odprtje slikarske razstave avtorice Laure Penko iz Krajne vasi z naslovom »Motivi Krasa«.

 

v V nedeljo, 15. novembra ob 9. uri, bomo izpred Bunčetove domačije popeljali pohodnike na »Martinov pohod po naši Teranovi krožni poti«.

 

v Župniji Dutovlje je v letošnjem letu skupaj z občani uspelo zbrati dovolj finančnih sredstev za uspešno posodobitev in obnovo cerkvenih orgel v cerkvi Sv. Jurija v Dutovljah. Z veliko mero hvaležnosti bodo v soboto, 28. novembra ob 18. uri, mladi nagradili vse dobrotnike z glasbenim koncertom, ki so mu nadeli ime: »Po poti obnove«.

 

Drage krajanke in cenjeni krajani, želimo vam prijetne novembrske dni, obilo dobre volje in prijetno družbo ob vseh martinovanjih tako doma kot na potepanjih po naši lepi domovini. In ne pozabite na Bunčetovo domačijo!

 

 

 
program oktober 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
sreda, 30. september 2015
Preberite več...
 
Napovednik za junij 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
ponedeljek, 01. junij 2015

 

Tudi junij bo poln dogodkov, a najlepšega bodo doživeli učenci in dijaki, saj konec meseca nastopijo tako zaželene poletne počitnice. Privoščimo jim jih. Skratka, življenje bo pestro in čas bo hitro tekel tja proti jeseni, zato  ga čim bolj izkoristimo za obisk vsega, kar nas bogati in dela dobre volje.

V mesecu juniju bomo v Bunčetovi domačiji uživali ob naslednjih dogodkih:

V nedeljo, 7. junija ob 20. uri bo v Bunčetovi domačiji predstava - komedija »Svakinja, da te kap«, ki jo uprizarjajo igralci Razvojnega združenja Repentabor.

 
foto:https://www.facebook.com/events/811649375584867/

 

V petek, 12. junija ob 19. uri bo g. Anton Poler predaval o zdravilnih rastlinah in predstavil svojo knjigo »Nabiramo zdravilne rastline«.

Večino časa bo namenil zdravilnim rastlinam in, ker je dober poznavalec gob, še gobam. Priporočamo, da obiskovalci prinesejo s seboj bodisi rastline ali gobe, o katerih bi radi izvedeli kaj več. Predavatelj bo z veseljem odgovarjal  na vprašanja in pojasnjeval vse značilnosti rastlin in gob. Dogodek bo organiziran v sodelovanju z Gobarskim društvom Sežana. Vstop prost.

 

 

 

 

 

V četrtek, 18. junija 2015  ob  16. uri, vabimo vse, predvsem pa otroke in mladino, na delavnico »izdelovanja venčkov« pod vodstvom etnologinje Marjete Malešič. Delavnica bo potekala do 18. ure.

Pravijo, da je kresna noč najprimernejši čas tudi za nabiranje magičnih rastlin, ki naj bi takrat imele prav posebno moč, skrivnostno moč sonca. Odganjajo slabe in privabljajo dobre sile. Imele naj bi zaščitno in obrambno moč. Ta dan oz. noč je najbolj čarobna noč v letu. V kresni noči je mogoče najti zaklad, izvedeti prihodnost in slišati ter razumeti govorico živali.

Na delavnici bomo obujali in spoznali ljudsko izročilo, znanje, spretnost izdelave venčkov pri nas. Udeleženci naj prinesejo s seboj cvetje za svoj venček (homulice ali križce, travniško cvetje…). Vsak bo spletel svoj šop ali venček sonca - zaščitnih čarov. Delavnica pletenja venčkov je brezplačna. Dogodek poteka v sodelovanju s TIC-em Dutovlje.

 

V soboto, dne 20. junija je Poletna muzejska noč – zato bodo od 18. do 21. ure vodeni ogledi po obeh vrtovih (Pepin vrt in Pepina zgodba), ob 21. uri pa bo sledila predstavitev tretjega vrta »Vodna postaja«, ki je v maju na mednarodni razstavi Chelsea Flower Show 2015 prejel pozlačeno medaljo. Predaval bo avtor vrta Borut Benedejčič. Delavke TIC-a in Borut Benedejčič  pripravljajo postavitev fotografske razstave in upamo, da jim bo uspelo vse pripraviti tako, kot si želijo. Tudi to dogajanje bo potekalo v sodelovanju s TIC-em Dutovlje in Sežana.

 

foto:https://www.facebook.com/ProPepa.si

 

Uživajte ob lepih dogodkih v Bunčetovi domačiji, prisrčno vabljeni!


Preberite več...
 
napovednik za maj 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
ponedeljek, 11. maj 2015

Dutovlje bodo tudi v maju prizorišče zanimivih dogodkov,  ki jih bodo v večini organizirali zaposleni v TIC-u Dutovlje.


V petek, 15. maja ob 20. uri, bo v galeriji Bunčetove domačije otvoritev fotografske razstave
»Kraška narava«, katere avtorji so člani fotokluba Žarek iz Sežane. Razstavo pripravlja TIC Dutovlje.

 

Od 1. maja dalje bo vsako soboto med 9. in 13. uro pred vhodom v Bunčetovo domačijo tržnica, kjer se bodo v organizaciji TIC-a Dutovlje tedensko vrstili ponudniki domačih dobrot in spominkov, ki so že v ponudbi trgovin'ce v TIC-u.
Za mesec maj je razpored naslednji:

1. maja bo vinar David Štok ponudil svoja vina in sokove

2. maja bo Jadranka Jerina iz Sežane ponudila zelišča za čaje, mazila itd.

9. maja bo trgovinica Sivček iz Divače ponudila izdelke iz sivke

16. maja bo domačija Lokčevih iz Kozine ponudila žganja, likerje, marmelade ipd.

23. maja bo Irena Fonda ponudila izdelke iz keramike in

30. maja bosta Martina Štolfa in Andreja Pavletič ponudili izdelke iz sivke in kvačkan nakit

  Ponudba se lahko še dopolni ali spremeni glede na okoliščine in vremenske razmere.

  Toliko za mesec maj in nasvidenje v juniju, ki bo tudi zanimiv z dogajanji.

 

 
napovednik za april 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
sreda, 08. april 2015

V petek, 17. aprila ob 20. uri, bo v Bunčetovi domačiji nastopil mešani pevski zbor slovenskega kulturnega društva »Triglav« iz Splita. Zbor neguje slovensko ljudsko in umetno pesem, duhovno glasbo in zelo radi zapojejo dalmatinske pesmi. Ljubiteljsko druženje s pesmijo jih bogati, povezuje in razveseljuje, tako, da so spletli venček pesmi, ki jih poklanjajo obema domovinama.  So redni udeleženci revije Primorska poje in Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Nam bodo ta večer na koncertu poklonili 21 pesmi, tako slovenskih kot dalmatinskih. Vstop je prost.

 

V soboto, 18. aprila ob 20. uri, vabimo v Bunčetovo domačijo poleg članic in članov TD Kras vse predsednike vaških odborov vseh vasi v KS Dutovlje, predsednico in člane sveta KS Dutovlje, predsednike oziroma predstavnike  Razvojnega društva TRMUN Kreplje, Društva za šport, zabavo in sprostitev Skopo, Športno kulturno umetniškega društva in turizem Kopriva, vse vinarje iz KS, ki so na vinski cesti in seveda vse tiste, ki vas zanima izvedeti kaj več o »Prazniku terana in pršuta za leto 2015«. Konec marca 2015 je bilo ustanovljeno razvojno društvo »Kraševci za Kras«, ki ga vodi Svetozar Raspopović, tajnik je Sebastijan Štemberger. Društvo se bo na letošnjem občinskem razpisu za organizacijo praznika terana in pršuta potegovalo za pridobitev koncesije. Do sedaj je bilo izpeljanih  okrog 10 sestankov, ki so se jih udeležili predsedniki KS iz občin Sežana in Komen, predstavniki vinarjev, gostinci, razna društva, zamejci itd. Na enem od zadnjih  sestankov je bil prisoten tudi župan občine Sežana g. Davorin Terčon. Predstavili  so mu zamisli o dograditvi vsebine tega praznika, ki bi  moral postati praznik vseh Kraševcev.

Vsi udeleženci so podprli zamisli, vendar je ostalo še veliko nedorečenih idej in veliko vprašanj čaka odgovore, ki bodo na koncu prikazali celotno podobo največjega kraškega praznika. V novem društvu »Kraševci za Kras« so se zato odločili, da po vseh KS in večjih krajih v  občinah Sežana in Komen, po potrebi pa tudi v občinah Miren-Kostanjevca in Divača, čim prej izpeljejo obveščanje prebivalstva na transparenten in neposreden način z namenom, da prebivalcem predstavijo podobo praznika, načrte in vse kar je s tem povezano, od sodelovanja in kreiranja prireditve naprej. Zato ste  v soboto, 18. aprila ob 20. uri,  v Bunčetovo domačijo prav vsi krajani in krajanke KS Dutovlje toplo vabljeni.

 

V četrtek, 23. aprila ob 17. uri, s startom izpred Bunčetove domačije, organizirata TD Kras in Društvo upokojencev Sežana začetek brezplačnega tečaja nordijske hoje. Tečaj bo vodila Irena Jejčič, naša patronažna sestra iz Krepelj. K rekreaciji ste vabljeni vsi, ne samo upokojenci, saj je medgeneracijska različnost pogosto bolj zanimiva in uspešna tudi v druženju, kjer se živahnost sreča z modrostjo.

 

Istočasno želimo opozoriti še na meritve krvnega tlaka, sladkorja in po novem holesterola vsak prvi ponedeljek v mesecu med 09 in 10,30 uro v Bunčetovi domačiji, ki ga izvajajo prostovoljke Društva upokojencev Sežana.

 

Naj vas spomnimo še na 22. april, Dan Zemlje, da si vzamemo kakšno uro časa in očistimo morebitne  smeti iz svojih parcel in drugih kotičkov, da olepšamo okolje, kjer prebivamo in poskrbimo, da je okolica urejena. V lepoti čiste narave se potem tudi lepše počutimo.

 

Ob koncu meseca se bodo po vaseh postavljali prvomajski mlaji. Vabimo vaščane, da se dogodka udeležijo v čim večjem številu, saj predstavlja istočasno tudi  zabavo in druženje.

 

Majska obvestila bodo prišla na vaš dom malo pred 1. majem. Že sedaj vas  vabimo na tradicionalni prvo majski pohod na Volnik. Tudi v maju boste deležni kakšne prireditve, zato z lepim aprilskim pozdravom nasvidenje!

 
napovednik za marec 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
petek, 27. februar 2015
 
"POPRAVEK DATUMA
Koncert bo dan prej, kot je bilo sprva napovedano. Torej, v soboto 14. marca 2015.

V soboto, 14. marca ob 19:30 uri
 
bo v Bunčetovi domačiji Koncert komorne       skupine  »gHOSt«.
 

 

Šestčlansko komorno skupino »gHOSt« sestavljajo  Polona Prosen, Erik Starc, Nina Pečelin, Blaž Tavčar , Polona Grmek in Anja Tavčar, druži pa jih prijateljstvo, ter ljubezen do harmonike in glasbe.


Komorna skupina je pred petnajstimi leti nastala iz harmonikarskega orkestra Glasbene šole Sežana, kjer je do leta 2013 tudi delovala. 


Skupna pot jim je prinesla številne prve nagrade na mednarodnih  tekmovanjih doma in v tujini. Radi igrajo različno zvrst glasbe, od klasike do roka, tako, da že vrsto let s svojimi koncerti razveseljujejo še tako zahtevno in izbirčno publiko.


Za še lepši večer, nam bodo zaigrali tudi učenci iz razreda Mikele Uršič, iz Glasbene šole Sežana in Glasbenega konservatorija »G. Tartini« iz Trsta.


Koncert poklanjamo vsem ženskam in mamam, ki v mesecu marcu praznujejo svoj praznik.


Vstop je prost!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Na predvečer svetovnega dneva poezije, v petek, 20. marca ob 19. uri nam bo v Bunčetovi domačiji avtorica Irena Husu predstavila svojo novo pesniško zbirko "Nedotakljiva", ki je izšla v Založbi Amalietti & Amalietti iz Ljubljane. S fotografijami je knjigo obogatila fotografinja Barbara Milavec iz Sežane.


Zelo dobro spremno besedo k zbirki je napisal urednik te Založbe g. Peter
Amalietti, ki bo na predstavitvi spregovori nekaj besed o knjigi.

Poezija Irene Husu je odsev  podob, čustev, vtisov, utrinkov ter njenih hitrih vzponov in globokih padcev, s katerimi  jo je njeno življenje zaznamovalo. Iz besedil veje navezanost na Kras, na kamen, sonce, morje, iz njih se čuti radost pa tudi bolečina.  

Irena je svoje otroštvo in mladost  preživela v Dutovljah. Po poklicu je univ. dipl. sociologinja. Piše že od mladih nog. Nekaj malega je obelodanila le v srednješolskih letih. V letu 2006 je izšla pri Kulturnem društvu Vilenica njena prva pesniška zbirka "Ikona".

 

Za ciklus pesmi iz te zbirke, ki jo bo tokrat predstavila, je v letu 2012 prejela 1. nagrado za poezijo na literarnem natečaju  tržaške revije Mladika. 

Živi in ustvarja v Tomaju. Je članica Literarnega društva Zlati čoln Sežana.

Predstavitev bo spremljal bogat kulturni program. Poleg nekaj plesnih točk, pod vodstvom Milojke Širca bodo program obogatili tudi učenci Osnovne šole iz Dutovelj.

 
februar 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
sreda, 28. januar 2015

 

 

V mesecu februarju se bodo v Bunčetovi domačiji odvijali naslednji dogodki:

V soboto, 7. februarja, na predvečer Slovenskega kulturnega praznika, bo ob 19 uri v Bunčetovi domačiji premierna predstavitev tretje pesniške zbirke Jožkota Ščuke »Praznične pesmi«. Ob tej priložnosti bo Turistično društvo Kras pripravilo na temo njegovih pesmi fotografsko razstavo »Praznični dnevi«.V Kulturnem programu bodo nastopili tudi učenci OŠ Dutovlje. Poleg tega bomo, v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije, poslušali edinstveno literarno parodijo tržaškega satirika Ivana Roba, »Deseti brat«, v izvedbi Anatola Šterna.

 


 

 

 

 

 

 

 

Jožko Ščuka je domačin, ki je spesnil številne pesmi in jih kot darilo poklanjal ljudem ob njihovih osebnih praznovanjih, poklanjal jih je društvom, ustanovam in organizacijam ob raznih slovesnostih tako, da je v njih po svoje zbral na zabaven in hudomušen način vse značilnosti tistih, ki so mu bile namenjene. Danes, ko se je čas odmaknil od nastanka teh pesnitev, prihaja vsebina njegovih verzov še veliko bolj do izraza, postaja zgodovina in s tem nam kot dediščina ostaja neprecenljiva vrednost. 


Na pustno soboto, 14. februarja, bodo pustne šeme v skupini od jutra do večera obiskovale vse domačije v Dutovljah, ljudem zaželele dobro letino in obenem preganjale zimo. Ta tradicionalen način pustovanja organizira Turistično društvo Kras.
 

 

 
Januar 2015 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
četrtek, 25. december 2014

 

 

 

Vsebina in termini dogajanja v prvem mesecu tega leta:

ü  V nedeljo, 4. januarja ob 13. uri se dobimo pri nekdanji stražnici v Žekancu, od koder se bomo podali na novoletni pohod na vrh Volnika. Tam si bomo še enkrat skupaj zaželeli nekaj lepega v letu 2015. Po sestopu se napotimo v Bunčetovo domačijo v Dutovljah, da se še malo poveselimo in okrepčamo. V primeru slabega vremena pohod odpade. Od Dutovelj do Žekanca bo pot označena. Ostale informacije udeleženci dobijo na dan pohoda v Bunčetovi domačiji - Turistično društvo Kras in TIC. Startnine ni. 

 

 

ü  V petek, 9. januarja ob 18. uri bo v galeriji Bunčetove domačije otvoritev razstave Kamniti prstan. Razstavljene fotografije v črno beli tehniki nam bodo odstrle pogled na kraške štjrne – vodnjake v vseh elementih značilnih za kamnoseštvo in kovaštvo Krasa. Njihov avtor je ANDREJ (Andrea) FURLAN,ki  je bil rojen v leta 1966 v Trstu. Od leta 2006 živi, dela in ustvarja v Ljubljani. Zaposlen je kot strokovni sodelavec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU, kjer se ukvarja predvsem z dokumentacijo, fotografijo in oblikovanjem publikacij in razstav. Kot učitelj veščin poučuje fotografijo na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Skupaj z Martino Repinc vodi razstavno dejavnost v Galeriji Kraške hiše v Repnu. Je član Kulturnega društva za umetnost KONS iz Trsta in Sklada Bubnič – Magajna.


     Prvo samostojno razstavo je postavil v galeriji Kraška hiša leta 1986. Od takrat se jih je zvrstilo kar nekaj, naj omenimo »potujočo« razstavo Pesniki dveh manjšin, ki je doživela več kot 15 postavitev, ter multimedialno postavitev z umetnikom Frankom Vecchietom in arhitektom Renatom Snablom ob preureditvi Trga Transalpina v Gorici. Decembra 2008 je sodeloval pri razstavi IN–OUT v Sofiji (Bolgarija). Na »fotografiji leta 2009« je bil njegov ciklus Zvezda vključen v izbor slik, razstavljenih v Cankarjevem domu. Marca 2010 je razstavljal v Ateljeju Mikado v Ljubljani ciklus fotografij »Trgi – Piazze« (skupaj z Robijem Jakominom in Viljamom Lavrenčičem). Razstava je doživela prvo postavitev že leto prej v Galeriji ARS v Gorici. Poleg manjših nagrad je prejemnik Valvasorjevega priznanja (2008) za oblikovanje stalne postavitve v Idrijskem mestnem muzeju.

     Razstava bo odprta do 4. februarja 2015.

ü  V petek, 16. januarja ob 18. uri nam bo v Bunčetovi domačiji Ana Gomezel, študentka velnesa in seveda domačinka - Dutovka, predstavila temo: Po novoletno razvajanje ob predstavitvi zdravega in aktivnega življenjskega sloga.  Spregovorila bo še o načelih uravnotežene prehrane in pametne vadbe. Kot vrhunec pa bo še prikazala  hidracijo obraza z naravno multivitaminsko kozmetiko. Vabljeni prav vsi, tako ženske, kot moški. Ana pravi: "Kje pa piše, da lahko uživamo in smo deležne takega znanja samo predstavnice ženskega spola?" Prosimo samo za prijave na 031 452 463Vstop je prost.

ü  V petek, 23. januarja ob 18. uri bomo v Bunčetovi domačiji v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in vinarjev Krasa podelili priznanja za najbolje ocenjena vina letnika 2014 ter starana vina iz območja Krajevne skupnosti Dutovlje. Omogočena bo degustacija vseh vin, ki bodo na ocenjevanju!

Tega dne, v petek, bo namreč med 11. in 14. uro v Bunčetovi domačiji potekalo tradicionalno ocenjevanje vin letnika 2014 in staranih vin za območje KS Dutovlje

 


 
december 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
ponedeljek, 01. december 2014

 

ü V soboto, dne 6. decembra ob 18. uri bomo najprej pred Bunčetovo domačijo prižgali na novoletnem borovčku lučke. Vabimo vse otroke in starše, da tega dne popoldan (od 14. do 16. ure) prispevajo del svojega časa zato, da borovček okrasimo, tako, da bo ob 18. uri, ko se bodo na njem prižgale lučke, dajal lep prazničen izgled. Po prižiganju lučk bomo ob 18,30 uri v Bunčetovi domačiji poslušali Miklavžev koncert, ki ga bo izvedla Harmonikarska skupina gHOSt. Komorno skupino sestavlja 6 harmonikarjev, vodi pa ga Mikela Uršič.

ü V petek, dne 12. decembra ob 17. uri bo v Bunčetovi domačiji predstavitev knjige HUDO PREPROSTO z brezplačno ustvarjalno delavnico izdelave novoletnih voščilnic in darilnega papirja ter pokušino sladkih domačih priboljškov.

     Knjiga Hudo preprosto na 250 straneh nakazuje ljubke ideje za prosti čas, domiselne nasvete po načelu naredi sam, doma narejenih daril ter do povsem novih izdelkov, ki jih boste z veseljem uporabljali ali si z njimi polepšali dom. V njej boste našli tudi veliko receptov. V sodobnem času, ko varovanje narave in okoljska vprašanja vse bolj prodirajo v našo zavest, bodo zlasti dragoceni napotki, kako znova koristno uporabiti najrazličnejše predmete, ki ležijo po predalih, kleteh ali podstrešjih. Pri knjigi je sodelovalo osem avtorjev, ki so ustvarili veliko preprostih, a inovativnih in presenetljivih predmetov, s katerimi boste popestrili svoje domove ali pisarne. Našli boste veliko iztočnic, ki bodo v pomoč pri pripravah na praznike, zabave, naučili se boste izdelati zanimiva darila za otroke. Recepte, ki jih spremljajo čudovite fotografije, smo razporedili v sklope po letnih časih, od zgodnje pomladi do prazničnega decembra, tako da vedno temeljijo na sezonskih sestavinah.  Predstavitev bosta vodili urednica knjige Petra Slapar in sodelavka ter soavtorica Tjaša Brajdih.


ü Novo leto 2015 bomo pričeli z rekreativno dejavnostjo. Na vrsti je naš tradicionalni novoletni pohod na Volnik. Zbrali se bomo v nedeljo, 4. januarja 2015 ob 13. uri pri nekdanji stražnici v Žekancu od koder bomo skupaj krenili na vrh Volnika. Po sestopu se dobimo na čaju in kapljici rujnega v Bunčetovi Domačiji, da se skupaj še malo poveselimo.

 
november 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
nedelja, 26. oktober 2014

V mesecu novembru se bodo v Dutovljah zvrstili naslednji dogodki in prireditve:
 1. V petek, 7. novembra ob 18 uri bo Petkov večer posvečen 100 letnici začetka I. svetovne vojne. Prireditev nosi naslov: Dutovlje in okolica v letih 1914 do 1954. Tega dne bo najprej v popoldanskem času polaganje venca na vojaško pokopališče iz I. sv. vojne v Dutovljah ob prisotnosti Veleposlanika Republike Češke. Ob 18. uri bo v galeriji Bunčetove domačije otovoritev razstave, ki prikazuje Dutovlje z okolico v času po tem začetku vojne vse do leta 1954. Otvoritev bo spremljal bogat kulturni program. Pokrovitelj prireditve je župan občine Sežana g. Davorin Terčon.
  Gradivo in zgodovinska pričanja je zbral Srečko Rože, lastnik Vojaškega muzeja v Lokvi, ki je tudi avtor razstave.
 2. V torek 11. novembra ob 17. uri bomo praznovali Martinovo z blagoslovom vin v sodčkih Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa, Konzorcija kraških pridelovalcev terana, Županovega vina, vina zadruge Vinakras in dutovsko vino v sodčku Turističnega društva Kras. Martinovanje bo spremljal zabavni kulturni program ob degustaciji letošnjega vina in pečenem kostanju.
 3. V petek, 14. novembra ob 18. uri bo petkov večer namenjen vsem, ki radi prisluhnejo potopisnim predavanjem. Gostili bomo motorista Ireno in Igorja Birso iz Branika, ki sta letos potovala z motorjem v Iran. Predavanje nosi naslov: Potovanje z motorjem - Iran, dežela prijaznih ljudi.
 4. V petek dne 21. novembra ob 18.00 uri vas vabimo na predavanje Življenje je gibanje, ki bo potekalo v Bunčetovi domačiji v organizaciji Socialno varstvenega zavoda Dutovlje in s sodelovanjem Turističnega društva Kras. Predavala bo  Loredana Kralj. Govora bo o športu, gibanju, igri in rekreaciji. 

Loredana Kralj je diplomirala  na visoki šoli za telesno vzgojo v Bologni in se v Padovi in Franciji dodatno izpopolnjevala  za delo na področju psihomotorike. Izpopolnjevala se je tudi na Pedagoški fakulteti v Ljubljani – smer specialna in rehabilitacijska pedagogika in v različnih alternativnih metodah za ohranjanje zdravja. Na tekmovalni ravni se je ukvarjala tudi z odbojko in z atletiko. Poglabljala se je tako teoretično kot tudi praktično v delo psihomotoričnih dejavnostih otrok s posebnimi potrebami. Že vrsto let ima svojo ambulanto, kjer izvaja psihomotoriko za otroke (skupine in posameznike), občasno vodi psihomotoriko v vrtcih in osnovnih šolah ter delavnice za odrasle. Dolgo let se je ukvarjala tudi s psihomotoričnim delom v vodi, kjer je delala z dojenčki in njihovimi starši, otroki ter otroki s posebnimi potrebami. Za sabo ima tako dolgoletne izkušnje z delom z osebami preko celega življenjskega obdobja.


Tema Življenje je gibanje se bo nadaljevala še v sredo, dne 26. novembra ob 17. uri, ko bo izpred Socialno varstvenega zavoda Dutovlje nočni rekreativni pohod v dveh težavnostnih stopnjah, ki se bo zaključil ob 18.15 uri na igrišču pri Osnovni šoli Dutovlje z druženjem in pogostitvijo. Na pohod so vabljeni stanovalci, zaposleni, prijatelji in vaščani.

      5. Dne 28. novembra ob 18. uri bo v Bunčetovi domačiji zelo zanimiv Petkov večer, kjer bomo gostili g. Petra Žmavca, ki bo opisal svoje otroštvo, odraščanje  in šolanje v pripovedi, ki nosi naslov: Moja zgodba ukradenega otroka. Večer pripravlja  TD Kras v sodelovanju s Krajevno organizacijo borcev za vrednote NOB Dutovlje. Peter je zanimiv in odkrit sogovornik, ki je kljuboval  mnogim življenjskim  preizkušnjam in pomagal ter učil številne mlade ljudi, ki so ga  spoštovali in vzljubili.
 
oktobra v Dutovljah PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
torek, 23. september 2014
 • V soboto, dne 4. oktobra ob 19. uri bo v Bunčetovi domačiji otvoritev razstave: Josip - Jožef Lah, dutovski glasbenik in pevovodja. Otvoritev bo spremljal bogat kulturni program s pevskim zborom Kraški dom iz Repna pod vodstvom Vesne Guštin in glasbenimi vložki na klaviaturi, ki jih bo izvajala pravnukinja Jožefa Laha, gospa Barbara Juteršek. Razstava bo odprta en mesec.
 • V soboto, dne 18. oktobra ob 09. uri se bo v Dutovljah, s startom in ciljem na igriščih pri Osnovni šoli Dutovlje (prostor tradicionalne prireditve Praznika terana in pršuta), odvijala tekma, ki nosi naziv: Kraški treking.
 
Tekmovalci tečejo po terenu izven poti v več kategorijah in sicer na dolžini od 8 do skoraj 40 km. Ena od disciplin je tudi tek s psi.  Najdaljša pot bo vodila od Dutovelj proti Krepljam, Križu, Grahovem Brdu, Kazljam, čez Rašo na Vrhe in proti Štjaku, nato se ponovno spusti v Rašo, gre proti Avberju in naprej v smeri Štanjela, Gabrovice, Pliskovice ter od tam proti cilju v Dutovljah.

Tekmovali bodo športniki iz Hrvaške in Slovenije, v okviru svojih državnih prvenstev, italijanski športniki bodo tekmovali s psi, pričakujejo pa tudi nekaj drugih udeležencev drugih držav.

Posebnost: Kraški treking je ena izmed tekem Alpe Adria treking pokala! Več na www.alpeadria-treking.eu. Po koncu tekmovanja bo zaključek Slovenske treking lige in Alpe Adria treking pokala ter razglasitev najboljših v sezoni 2014. Istočasno se bo odvijala tudi tekma SOM (Slovenski orientacijski maraton). Več podatkov na spletni strani: http://www.treking.si/

 • V četrtek, 30. oktobra ob 18. uri bo v Bunčetovi domačiji predavanje in predstavitev na temo: Bitcoin: denar prihodnosti?

 

Predaval bo Sergij Foški, direktor za Bitcoin Slovenija

 

 

 

 

Na predavanju bo govoril o:

1. Kratka zgodovina denarja
2. Kaj je bitcoin: opis in princip delovanja
3. Izzivi, ki jih prinaša Bitcoin
4. Bitcoin v Sloveniji
5. Demonstracija uporabe in plačevanja z Bitcoin-i

Vabimo predvsem mlade in podjetnike, da se udeležijo enkratne priložnosti zvedeti nekaj več o prihodnosti, ki nas očitno čaka. Predavanje bo na predvečer svetovnega dne varčevanja.

 

 • Obveščamo vse upokojence, da v sodelovanju s socialno zdravstveno komisijo Društva upokojencev Sežana pričenjamo z oktobrom v Bunčetovi domačiji vsak prvi ponedeljek v mesecu od 09. do 10.30 ure izvajati brezplačne meritve krvnega pritiska in sladkorja v krvi. Prvi datum je tako 6. oktober. Meritve se bodo izvajale do vključno z junijem prihodnje leto.
 
Pohod po Kosovelovih poteh PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
četrtek, 04. september 2014
 
DANILO ŽERJAL, športni velikan s Krasa PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
četrtek, 04. september 2014

V petek, 12. septembra s pričetkom ob 20. uri vabimo v  Bunčetovo domačijo

kjer bomo v sodelovanju z RTV Slovenija, KS Dutovlje in Občino Sežana pripravili predpremiero filma:

DANILO ŽERJAL, športni velikan s Krasa

 (v primeru slabega vremena se predstava seli v avlo Osnovne šole Dutovlje)

Dogodek posvečamo nedavno preminulemu televizijskemu novinarju, publicistu, avtorju dokumentarnih filmov in kraškemu rojaku Jadranu Sterletu. Kot scenarist je podpisal tudi film o zamolčanem športnem asu Danilu Žerjalu. To je Jadranov zadnji dokončan film, zato bo v galeriji Bunčetove domačije

tega dne ob 19. uri novinar Bogdan Macarol postavil fotografsko razstavo, ki prikazuje trenutke iz nastajanja filma.


O nastajanju filma in o spoštovanem avtorju Jadranu Sterletu bodo spregovorili režiser g. Tugo Štiglic in  odgovorni urednik Kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija g. Andraž Poeschl.


V sklepnem delu večera se bodo predstavili ustvarjalci in soustvarjalci filma, o njegovem pomenu za družinski in javni spomin pa bo spregovorila tudi gospa Anny Žerjal, Danilova hčerka.

 
dogodki avgusta 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
nedelja, 20. julij 2014
 1. V petek, 29. avgusta ob 20. uri bo v čast občinskega praznika Sežana na dvorišču nastop mladih glasbenikov, udeležencev mojstrskih tečajev na SolokamPu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
pretekli dogodki:
Avgust bo v Bunčetovi domačiji obiskovalcem postregel z naslednjimi dogodki, ki jih bomo pripravili skupaj s TIC-em in vinarji ter vinogradniki Krasa.

 1. petek, dne 8.avgusta 2014 ob 20 uri je pričetek otvoritve razstave Marjana Miklavca, ki bo potekala najprej z predvajanjem filma Jadrana Sterleta Kraška dediščina Marjana  Miklavca. Sledi otvoritev v galeriji in potem na dvorišču nastop Kraške klape iz Sežane.  Razstava bo odprta en mesec.
 2. V soboto, dne 9.avgusta bo v okviru Praznika terana in pršuta ter v počastitev 10. letnice obstoja Kraške vinske ceste v prostorih Bunčetove domačije postavljena razstava stekleničenih vin in drugih proizvodov vinarjev in vinogradnikov iz te ceste. Razstava bo odprta en mesec.
 3. V nedeljo ob 19. uri bo na dvorišču Bunčetove domačije potekala prireditev  KRAS MALO DRUGAČE, Z OGNJEM NA BORJAČU.

  Najprej bo ob 18.30 uri okrogla miza za novinarje,nakar sledi  predstavitev in degustacija vin sodelujočih vinarjev: Čotar,  Renčel, Milena Raspopovič, Štemberger, Tavčar Emil in Ken, Kukanja,  divjačinski golaž Gostilne na Gradu na borjaču, degustacija in ocenjevanje različnih kultur pršuta. Glasba na prireditvi - Tomaž Nedoh 

 
 
junij 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
ponedeljek, 26. maj 2014

 

 

Tako bodo potekali dogodki v Bunčetovi domačiji v mesecu juniju:

Začenja se gobarska sezona in tako bo Gobarsko društvo Sežana v sodelovanju s TD Kras iz Dutovelj pripravilo v petek 6. junija 2014 ob 20 uri Petkov večer z predavanjem, ki nosi naslov:

Gobe, ki rastejo na Krasu ali Kraške gobe

Predavatelj bo Bruno Basezzi ,član in determinator Gobarskega društva Bresadola iz Trsta, ki je tudi že več kot 20 let član gobarskega društva Sežana. Gospod Basezzi je član več gobarskih društev v Evropi, priznan in velik strokovnjak poznavanja gob in specialist za gobe iz rodu gobanov - Boletus. Je tudi soavtor knjige, ki je pred kratkim izšla v dvojezični izvedbi z naslovom: Spoznajmo ta očarljivi svet - gobe, okolja in zanimivosti Krasa in Tržaške pokrajine.

V nedeljo 15 junija 2014 ob 21. uri bo gledališča predstava komedije Dobra letina, ki jo bodo uprizorile članice in člani Razvojnega združenja Repentabor.

V soboto, 21. junija 2014 bo posebej živahno v Dutovljah, kajti tega dne bo na tradicionalnem prireditvenem prostoru Praznika terana in pršuta potekalo srečanje vseh primorskih upokojencev od Bovca do Pirana v organizaciji Pokrajinske zveze društev upokojencev južno primorske regije Koper in Društva upokojencev Sežana. Program se bo pričel ob 10 uri in nadaljeval z glasbo, predstavitvami in ogledi Dutovelj ter Teranove poti vse tja do kakšne  18 ure. Na prireditvi oziroma srečanju bodo sodelovala različna društva in organizacije med njimi tudi TD Kras, TIC Sežana in kraj Dutovlje kot celota.

V soboto 28. junija ob 21 uri bo v dvorišči Bunčetove domačije koncert glasbene skupine 
RIOT QUEEN. Glasba, ki jo igrajo, spada v  zvrst hard rocka.

 

 
maj 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
torek, 06. maj 2014

  

 

 

V torek, 13. maja, bo ob 19. uri  v Bunčetovi domačiji kuharska delavnica, kjer se boste naučili pripraviti: 

               sardele v marinadi ter na podoben način v marinadi pripraviti tudi poseben sir.

Delavnica bo trajalo do približno 21,30 ure. Nadaljevala se bo v soboto, 17. maja ob 20. uri s pokušino obeh specialitet. Cena delavnice je 10 €, število udeležencev je omejeno na največ 25 oseb ob obvezni prijavi na tel. Branka Kjudra 041-475 805. Plačilo ob udeležbi.


V četrtek, 15. maja ob 16. uri bo v Bunčetovi domačiji v organizaciji Socialno varstvenega zavoda Dutovlje Dan prijateljstva, kjer bodo predstavili:
 • projekt E-qalin (evropski model upravljanja s kakovostjo v ustanovah socialnega varstva), ki ga uvajajo v SVZ Dutovlje
 • sledil bo kulturni program in pogostitev (nastopajo: MePZ Sežana pod vodstvom Andreje Hrvatin, pevski zbor SVZ Dutovlje – Kraška burja, recitali stanovalcev SVZ Dutovlje, gledališka predstava stanovalcev in zaposlenih SVZ Dutovlje).

V petek, 16. maja bo ob 17. uri  bo v vrtu Bunčetove domačije slavnostna otvoritev Pepinega vrta v »nadaljevanju Pepine zgodbe« iz najprestižnejše hortikulturne razstave na svetu - Chelsea Flower Show leta 2012. Sledil bo kulturni program in program za otroke z gledališko predstavo Otok Činčun in nastopom najmlajših mažoretk iz KUD F. Žiberna, Povir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 ****************************************************
zamudili ste:

 

V soboto 10. maja bomo imeli dva dogodka:

 • dopoldan med 09. in 11. uro, bodo članice in člani Društva bolnikov z osteoporozo obalno kraške regije v Bunčetovi domačiji merili mineralne kostne gostote in svetovali tudi glede zdravega življenjskega sloga in pravilne prehrane, ki pomaga pri ohranjanju mineralne kostne gostote. 
 • ob 16. uri, bomo generalno očistili prostore Bunčetove domačije, pripravili dvorišče za poletne prireditve in postavili oder. K delu vabimo vse članice in člane TD Kras in ostale, ki ste voljni pomagati.
 
 
Dogodki in prireditve april 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
četrtek, 03. april 2014

   


Posebej apeliramo in vabimo, da se pred 1. Majem pridružite vsem  tistim, ki bodo po vaseh postavljali mlaje in na predvečer praznika prižgali kresove. Veliko razlogov je, da negujemo ta praznik!

 

Prvega maja vas vabimo, da se udeležite tradicionalnega pohoda na Volnik, ki bo potekal iz več smeri in krajev. Dutovke in Dutovci ter ostali bomo ob 09. uri odrinili izpred Bunčetove domačije v Dutovljah. Na vrhu Volnika se bomo ob 11. uri srečali s pohodniki iz drugih krajev in smeri. Želimo si lep sončen dan in praznično vzdušje.

 

V soboto 3. maja ob 20. uri organizira Krajevna organizacija ZB NOB Dutovlje v Bunčetovi domačiji predvajanje igrano dokumentarni film PRIMORSKA HIMNA, ki ga bo spremljal glasbeni in pevski nastop Marjetke Popovski. Predvajanja se bosta udeležila tudi scenarist Jadran Sterle in režiser Tugo Štiglic.

 

V imenu KS Dutovlje in vseh vaških odborov v KS ter v imenu TD Kras vabimo vse, da ob prazniku Dneva zemlje 22. aprila organizirate (lahko tudi prej) urejanje, čiščenje in olepševanje okolice in samih vaških jeder. Posebej je zaželeno, da se počisti morebitne črna odlagališča smeti ali umakne odvržene tehnične predmete iz naravnega okolja. 

 

=======

potekli dogodki:

Na Velikonočni ponedeljek, dne 21. aprila ob 17. uri bo v župnijski cerkvi sv. Jurija v Dutovljah dobrodelni koncert namenjen zbiranju sredstev za popravilo orgel. Na koncertu bodo nastopili Anja Tavčar (orgle) in nekaj drugih mladih solistov, ki bodo predstavili dela velikih klasikov glasbe. Med ostalim bo nastopil še cerkveni mešani pevski zbor Dutovlje in vokalna skupina Karina. Po končanem koncertu sledi veselo in praznično druženje v Bunčetovi domačiji.

  

Turistično društvo Kras organizira dne 11. aprila ob 20. uri v galeriji Bunčetove domačije v Dutovljah otvoritev razstave: MOTORISTIČNA IN ALPINISTIČNA KARIKATURA avtorja Timoteja Ušaja iz Mirna. Razstavo bo spremljal kulturni program. Timotej  je do sedaj že veliko svojih karikatur objavil v raznih revijah ter imel nekaj samostojnih razstav. Njegov opus zajema predvsem znance in prijatelje med katerimi je kar nekaj  zelo poznanih osebnosti kot so Miran Stanovnik, Benka Pulko, Sebastjan Cavazza, pevka Neisha in drugi.  Značaj oseb upodablja z domiselnostjo, njihove izstopajoče poteze pa so narisane na  prijeten, hudomušen in zvedav način. Pri tem pazi, da vedno ohrani dostojanstvo vsakega. Razstava bo odprta do 10 maja 2014. Vabljeni! 


 
Svirel 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
petek, 21. marec 2014


6. mednarodni festival Svirel 2014

Bunčetova domačija, petek 28. marec ob 20 uri

Koncert žirantov


Koncert žirantov:
Zoran Lupinc, diatonična harmonika
Corrado Rojac, kromatična harmonika
Roman Pechmann, klavirska harmonika

Program:
G. Greggiati: “Cantabila št. 17” iz “Sole za harmoniko” (1842)
Tempo di recitativo
Allegro moderato
Corrado Rojac, harmonika iz leta 1840

J. S. Bach: Suita za violončelo št. 1
Preludij
R. Mahnič: Furije
Ljudska: Da lipa moja njyuycä
Zoran Lupinc, diatonična harmonika

S. Gubajdulina: De profundis
Corrado Rojac, bajan

J. Ph. Rameau: L’enharmonique
A. Hačaturjan: Toccata
Roman Pechmann, klavirska harmonika

C. Rojac: Polja
Zoran Lupinc, Roman Pechmann, Corrado Rojac, harmonike

Z. Lupinc: S kolesom na pot
Zoran Lupinc, diatonična harmonika

Vstopnina: 5€

 
Pust 2014 - FOTO PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
nedelja, 02. marec 2014

 

Fotografije Pustnega trota so na tem KLIKU!

N O V O   ------  Fotografije Pepelnice so na tem KLIKU!

 
Marec 2014 PDF Natisni E-pošta
Prispeval: Administrator   
sreda, 26. februar 2014

 

 

 

Za 8. marec, praznik Dneva žena, vas vabimo ob 18,30. uri

na BREZPLAČEN GLASBENI VEČER v Bunčetovo domačijo,

kjer bo nastopil mešani pevski zbor Sežana in skupina harmonikarjev.

Ob tej priložnosti čestitamo vsem ženam za njihov praznik, najstarejše krajanke v KS Dutovlje pa bomo tudi letos obiskali na njihovih domovih, jim poklonili cvetje in z njimi poklepetali. 

 

 

 

14. marca ob 19. uri bo Petkov večer namenjen zlasti kmetovalcem, vrtičkarjem in lastnikom gozdov. Predavatelj Milko Novič, dr. kemije, iz  Brij pri Koprivi, bo spregovoril

O BIO OGLJU, NJEGOVI PROIZVODNJI, LASTNOSTIH IN UPORABI V MODERNEM KMETIJSTVU.

Gost večera bo dr. Dušan Klinar, raziskovalec Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra  iz Ptuja.

 Bio-oglje (po angleško: biochar) je oblika oglja, ki je pripravljena iz lesa ali drugih organskih materialov. Uporablja se za izboljšanje strukture zemlje, rastline pa v takih bolj rodovitnih razmerah prej in bolj bogato obrodijo, so močnejše in bolj zdrave, ob povišani kapaciteti zadrževanja vode potrebujejo tudi manj zalivanja, ob upočasnjenem izpiranju gnojil manj gnojenja ter ob povečani zračnosti manj mehanske obdelave tal. Postopek priprave bio-oglja in njegove uporabe v kmetijstvu ni nov, saj izgleda, da so ga že poznali naši davni predniki, a se je to znanje kasneje izgubilo. Pod pojmom Terra preta ga zasledimo tudi v porečju Amazonke, kjer so pred več kot 1000 leti tamkajšnji staroselci z vnašanjem oglja v sicer nerodovitna tla le-ta naredili plodna, povečano rodovitnost pa kažejo še danes.

Pojem bio-oglje srečujemo v literaturi in kmetijskih nasvetih zadnja leta vedno pogosteje, tako v povezavi s trajnostnim in celo ekološkim kmetijstvom kot tudi v povezavi z varnim skladiščenjem ogljikovega dioksida iz zraka v zemljo. V osnovi je to oglje, ki ga pridobimo iz biomase s postopkom pirolize, kar pomeni, da karbonifikacija poteka ob zmanjšani prisotnosti kisika in pri temperaturi med 400 in 600 oC. V takih pogojih odstranimo iz biomase vodo, hlapne komponente (eterična olja, smole) ter del ogljika (syngas), v reaktorju pa ostane oglje. Tega procesiramo dalje tako, da ga zmeljemo in inokuliramo s koristnimi mikroorganizmi, ki v neštetih porah oglja ustvarijo izboljšane pogoje za uspevanje rastlin.

V predavanju bodo predstavljeni tako tehnološki postopki pridobivanja bio-oglja (v manjši seriji doma) kot tudi priprava bio-oglja za dodajanjem zemljinam. Podrobneje bodo navedeni razlogi za in proti vgradnji bio-oglja v zemljo. Posebej bo predstavljeno področje pridobivanja bio-oglja iz odpadkov, kot so odpadki piščančjih farm ter možnost nadgradnje sistema za izdelavo bio-oglja v sistem z lastno oskrbo z energentom (kurjenje plina, ki se sprošča v procesu izdelave oglja). Utemeljena bo tudi uporaba bio-oglja kot enega od načinov trajnega deponiranja toplogrednega plina COiz ozračju v zemljo, s čemer naj bi se tudi na ta način zaustavilo ogrevanja Zemljine atmosfere.

Vabljeni zlasti kmetovalci, vrtičkarji in lastniki gozdov.

 

 

Obveščamo vas, da zaradi slabega obiska in s tem prodaje,  v letošnjem letu ne bomo organizirali Sejmov zelišč in dobrot Krasa.

 

 

 

 ************************************************************************************************************************************************************************

Uspešno smo izpeljali:

Prišel je pustni čas, zato vam sporočamo, da vas bodo

PUSTNE ŠEME OBISKALE NA VAŠIH DOMOVIH

v soboto, 1. marca 2014,

in vam od jutranjih ur pa vse do večera prinašale želje za lepo pomlad in dobro letino v  letu 2014, zraven pa bodo primaknile še sladko darilo. 

 

V sredo, 5. marca 2014, vas VABIMO na pepelnico

Vsi ste vabljeni v Bunčetovo domačijo, kjer bo tradicionalna

sodba Pustu, natanko ob približno 19. uri. 

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 24 od 281